Πριν ένα χρόνο το περιοδικό Bovary.gr και η Ξένια Καποπούλου έκαναν ένα αφιέρωμα στην Βασιλική Μπενετάτου και την CROSS CREW. Είμαι πολύ χαρούμενη γι΄αυτό….διαβάστε την ιστορία μου
Cross Crew: Μια αθλήτρια και ζωγράφος κάνει το athleisure ελληνική υπόθεση
«Ο πατέρας μου ήταν σχεδιαστής-κατασκευαστής κοσμημάτων και ζωγράφος ενώ η μητέρα μου έχει πάθος με τις κατασκευές, τη ζωγραφική πάνω σε αντικείμενα. Με τόσο καλλιτεχνικούς γονείς, θα ήταν δύσκολο να ξεφύγω», λέει η 36χρονη σήμερα Βασιλική η οποία σήμερα έχει το δικό της brand με αθλητικά ρούχα υψηλής ποιότητας τα οποία σχεδιάζει η ίδια.
«Από τότε που γεννήθηκα είμαι χωρισμένη στα δύο: μισή τέχνη και μισή αθλητισμός. Από τότε που με θυμάμαι σαν παιδάκι πάντα υπήρχε η προπόνηση στο πρόγραμμά μου. Από μικρά, με τον αδερφό μου πηγαίναμε ενόργανη γυμναστική, μετά στο γυμνάσιο, γράφτηκα στίβο και τα χρόνια του λυκείου, συνέχισα με κωπηλασία συμμετέχοντας σε αγώνες και πρωταθλήματα».
Ακόμα και κατά τη διάρκεια των σπουδών της στη Θεσσαλονίκη όπου φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών, ο αθλητισμός δεν έπαψε να αποτελεί ενεργό κομμάτι της ζωής της. «Όταν πέρασα Θεσσαλονίκη και για τα επόμενα 7 χρόνια ασχολήθηκα με τις πολεμικές Τέχνες, συγκεκριμένα kung fu και wu shu kwan ενώ έπαιρνα μέρος σε αγώνες Full contact, semi contact κερδίζοντας πολλές διακρίσεις και μετάλλια», μας λέει και παραδέχεται ότι χρωστάει ένα τεράστιο «ευχαριστώ» στη μητέρα της. «Αν δεν την είχα να με στηρίζει, να με πηγαινο φέρνει ξημερώματα σε προπονήσεις και να με συνοδεύει σε αγώνες, ίσως να μην είχα καταφέρει τίποτα».
Πως όμως μπήκε στη διαδικασία να φτιάξει το δικό της brand με ρούχα;
Όλα ξεκίνησαν, το 2013, όταν στη ζωή της μπήκε το cross fit το οποίο, έχοντας στο αθλητικό ιστορικό της πολεμικές τέχνες και κωπηλασία, το ερωτεύτηκε με την πρώτη προπόνηση. «Ξεκίνησα καθημερινές προπονήσεις στο γυμναστήριο μέχρι που με πήραν ως προπονήτρια στο αρχάριο τμήμα και άρχισα να ασχολούμαι με τους αγώνες και την προπονητική μέσω σεμιναρίων. Ενα χρόνο μετά δημιούργησα το CROSS CREW».
Τι εστί CROSS CREW;
Μερικά από τα πιο όμορφα και ποιοτικά αθλητικά ρούχα που έχεις δει τα οποία, εννοείται ότι, σχεδιαστικά φέρουν τη δική της υπογραφή.
«Όταν μπήκα λοιπόν στη διαδικασία να σκεφτώ πως θα ήθελα να είναι τα ρούχα σκέφτηκα ότι θέλω να αποτυπώσω αυτό που είμαι, την αλήθεια μου. Σε διάφορες φάσεις της ζωής μου χρειάστηκε να επιλέξω ανάμεσα στα δύο στοιχεία που αγαπώ. Ζωγραφική-τέχνες ή αθλητισμός-προπονητική; Αν επέλεγα το ένα, πάντα μου έλειπε κάτι και ξαναγυρνούσα στο άλλο. Με το CROSS CREW έβαλα και τα δύο σε ένα και επιτέλους βρήκα μια ισορροπία».
Ήταν εύκολο; Όχι. Η Βασιλική μου λέει ότι το σύστημα της Ελλάδας δεν βοηθά τους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες να δημιουργήσουν τα δικά τους προϊόντα. Παρόλα αυτά, χάρη σε ανθρώπους που πίστεψαν σε εκείνη και τη στήριξαν, κατάφερε να δώσει μορφή στο όνειρο της. Και μάλιστα ιδιαίτερα καλλιτεχνική.
Με έμπνευση από τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό που είναι το αγαπημένο της καλλιτεχνικό κίνημα και μότο της τη φράση «art in sports life», η ίδια σχεδιάζει «τέχνη για τα πόδια», όπως αποκαλεί τα κολάν της. Εκτός όμως τα δικά της σχέδια, συνεργάζεται με γυμναστήρια φτιάχνοντας μοναδικά σχέδια για εκείνους τόσο στα κολάν, όσο και στα μπλουζάκια.
Ακόμα ένα χαρακτηριστικό που κάνει τα σχέδια της να ξεχωρίζουν είναι η ασύγκριτη ποιότητά τους. Τα πανιά που χρησιμοποιεί τα εισάγει από Ιταλία και έχουν τρεις πιστοποιήσεις Lycra (Lycra sport, Lycra Beauty, Lycra Xtralife). Είναι ελαστικά σε δύο διαστάσεις, ανθεκτικά στο χλώριο και στην τριβή ενώ παράλληλα προστατεύουν από τις ακτίνες UV(UPF50+).
Τώρα που έχεις πάρει μια μικρή ιδέα για το πόσο φανταστικά μπορεί να νιώθεις μέσα σε ένα κομμάτι από τις συλλογές της CROSS CREW, να σου πούμε ότι μπορούν να φορεθούν σε διάφορες δραστηριότητες όπως crossfit, yoga, pilates, τρέξιμο, χορό, κολύμπι, και φυσικά, ακόμα και σε μια χαλαρή βόλτα. Τη ρωτάω ποιο είναι το αγαπημένο κομμάτι των συλλογών της. «Τα μακριά κολάν. Εκεί υπάρχει χώρος να φανεί το ζωγραφικό έργο ή η φωτογραφία. Ξεκίνησα με κολάν που έχουν το ένα μπατζάκι μαύρο ενώ στο άλλο τονίζεται με χρώματα». Εκτός από αυτά όμως σχεδιάζει μπουστάκια, σορτσάκια και αντρικά κολάν ενώ τον τελευταίο χρόνο έχει προχωρήσει και σε αντρικά t-shirt.
«Αλήθεια, γιατί πιστεύεις ότι ο fitness τρόπος ζωής έγινε lifestyle εν μέσω κρίσης;», είναι η επόμενη μου ερώτηση.
«Ο κόσμος απογοητεύτηκε σε τέτοιο σημείο που πολλοί αρρώστησαν, τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά. Ακούω κόσμο να επισκέπτεται ψυχοθεραπευτές, να παίρνει φαρμακευτική αγωγή. Η άθληση άρχισε να δίνει διέξοδο σε πολλούς ανθρώπους, που άλλοτε δεν υπήρχε στη ζωή τους. Ούτως ή άλλως έχει διαπιστωθεί και επιστημονικά ότι η άσκηση βοηθάει στην καλή διάθεση μας».
«Δηλαδή όντως οι Έλληνες ενδιαφέρονται περισσότερο και ουσιαστικά για το σώμα τους;», επιμένω ζητώντας τη να μου πει πως το έχει βιώσει η ίδια από μέσα.
«οι νέοι γονείς πρέπει να δώσουν το παράδειγμα στα παιδιά τους: να αθλούνται οι ίδιοι, να μαγειρεύουν με τα παιδιά τους, να τα παροτρύνουν να κάνουν κάποιο άθλημα και αντίστοιχα να τα πηγαίνουν», αναφερόμενη στην παιδική παχυσαρκία.
Μιας που έχω μπροστά μου μια αθλήτρια με τόνους εμπειρίας, της κάνω και την ερώτηση του ενός εκατομμυρίου:
Τελικά ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να γυμναστεί μια γυναίκα αν θέλει να χάσει βάρος ή αντίστοιχα να ενδυναμωθεί μυικά;
«Σίγουρα το αερόβιο στοιχείο είναι αυτό που, αρχικά, θα ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό μας. Αυτό που πρέπει, όμως, να έχουμε πάντα στο μυαλό μας για μία καλή υγεία είναι η ενδυνάμωση του “πυρήνα”, δηλαδή κοιλιά, ράχη, πλάτη ,στήθος. Είναι αυτά που μας βοηθούν να αντεπεξερχόμαστε πιο αποτελεσματικά στην καθημερινότητά, στην εξέλιξη της προπόνησης και, μεγαλώνοντας, στη μείωση τραυματισμών όπως της μέσης. Μετά όλα τα άλλα θα έρθουν», μου λέει.
Όσο για τα επόμενα της βήματα είναι να καταφέρει να μεγαλώσει η παραγωγή, να ανοιχτεί στην αγορά μέσω της χοντρικής πώλησης, αλλά και να συνεργαστεί με το εξωτερικό ώστε το προϊόν να γίνει γνωστό και εκτός Ελλάδας.
Για το τέλος, αναρωτιέμαι πόσο ευεργετικά μπορεί να επιδρά ο συνδυασμός αυτών των δύο στην ψυχολογία ενός ανθρώπου και η απάντηση της μου επιβεβαιώνει αυτό που σκέφτομαι.
«Αυτό που όλοι χρειαζόμαστε στη ζωή είναι τα τρία Ταφ του Οδυσσέα Ελύτη: Τέχνη – Τύχη – Τόλμη. Η τέχνη υπήρχε μέσα μου, η τύχη ακόμα έρχεται και φεύγει, την τόλμη μου την έδωσε η ενασχόλησή μου με τον αθλητισμό από μικρό παιδί»