Αναστάσιος Γεωργίτσης…Climbing Series Passion !

Το 2021 ξεκινάει πολύ δυναμικά για εμένα μιας και έχω τη χαρά να φιλοξενώ  στις σελίδες μας τη συνέντευξη με έναν δυναμικό , ατόφιο άνθρωπο, αθλητή και προπονητή.! Αναστάσιος Γεωργίτσης , προπονητής και αθλητής αναρρίχησης….. Η συζήτηση μαζί του ελπίζω να σας εμπνέυσει όπως ενέπνευσε εμένα !

-Τάσο έχω την χαρά να σε γνωρίζω πάνω από 10 χρόνια, και έχω διπλή χαρά να λέω πως ήσουν προπονητής μου για κάποιο διάστημα. Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων για την σημερινή μας κουβέντα και τον χρόνο σου.

Κι εγώ με την σειρά μου έχω την χαρά και την τιμή να σε γνωρίζω πρώτα απ’ όλα ως φίλη που σε εκτιμώ, έπειτα ως συναθλούμενη γιατί τα χρόνια εκείνα το coaching το έκανα σε επίπεδο παρέας και τέλος ως αρωγό στην προσπάθεια μου και της ομάδας μου μέσα από τις δημιουργίες σου που κοσμούνε τις αθλητικές μας εμφανίσεις.

-Είναι χαρά μου να δημιουργώ ρούχα για αθλητές…..αλήθεια , πόσα χρόνια ασχολείσαι  με την αναρρίχηση ?

Με την αναρρίχηση είχα την πρώτη μου επαφή το 1996 σε μια άλλη εποχή και με εντελώς άλλα δεδομένα. Άρχισα να το εντατικοποιώ το 1998 και εν τέλει το 2000, όπου ολοκλήρωσα στρατιωτική θητεία και σπουδές ,και έκτοτε κάνω αδιάκοπα αναρρίχηση, πλην περιόδων τραυματισμών. Είμαι Εκπαιδευτής Αναρρίχησης Βράχου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης(ΕΟΟΑ)πρόσφατα ολοκλήρωσα και την Σχολή Προπονητών της Γ.Γ.Α. Έχω υπάρξει αθλητής για 7 χρόνια και είμαι και Χαράκτης διαδρομών της Ε.Ο.Ο.Α. Μέσα σε αυτά τα χρόνια έχω ανοίξει πολλές διαδρομές στον βράχο, έχω συντηρήσει πεδία και έχω ηγηθεί Σωματείων ως Head Coach . 

 

-Ποια η διαφορά ανάμεσα στην αθλητική με την αγωνιστική αναρρίχηση ? Είσαι ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος να απαντήσει σε αυτό…

Η βάση της αγωνιστικής αναρρίχησης και της αθλητικής αναρρίχησης είναι μία, το σκαρφάλωμα επίδοσης. Ζητούμενο είναι το performance. Οι διαφορές συνοψίζονται στα εξής:

Η αγωνιστική αναρρίχηση αποτελείται από 3 αγωνίσματα(disciplines) και αυτά είναι :

1) το Lead (αναρρίχηση επικεφαλής σε διαδρομή με μεγάλο ανάπτυγμα και αριθμό κινήσεων και χρήση σχοινιών),

2)το Bouldering (μικρός αριθμός κινήσεων υψηλής δυσκολίας με προστασία στρώματα) και

3)το Speed (πάντα η ίδια διαδρομή 15 μέτρων με τα ίδια πιασίματα όπου ζητούμενο είναι η ταχύτερη ανάβαση και για προστασία χρησιμοποιείται ειδικός υδραυλικός ή μηχανικός μηχανισμός κατάβασης).

Υπάρχουν κριτές, χρονόμετρα και κανονισμοί, όλα μετρώνται και καταγράφονται και πρέπει ο αθλητής να αποδώσει στη συγκεκριμένη ώρα και μέρα του αγώνα. Αντίστοιχα, υπάρχουν Πρωταθλήματα περιφερειακά, Εθνικά, Βαλκανικά, Ευρωπαικά, Παγκόσμια, ομοίως Κύπελλα και με μεγάλη χαρά το άθλημα μας συμπεριλήφθηκε στον πίνακα των Ολυμπιακών Αγωνισμάτων, συνεπώς θα το δούμε στο Τόκυο το 2021 αλλά και στο Παρίσι το 2024.

Στην αθλητική αναρρίχηση από την άλλη πλευρά, όλες οι αθλητικές απαιτήσεις παραμένουν αλλά απουσιάζουν οι διοργανώσεις, οι αγώνες δηλαδή.  Ζητούμενο όμως παραμένει, η ανάβαση διαδρομών με σχοινί δυσκολίας, πράγμα που βασίζεται σε μια παγκόσμια κλίμακα βαθμολόγησης διαδρομών. Ο αναρριχητής έχει την ελευθερία να επιλέξει την διαδρομή που επιθυμεί και τελικά να την ανέβει με τις δυνάμεις του και όχι με χρήση τεχνητών μέσων, τα σχοινιά υπάρχουν  μόνο για την απόσβεση των πτώσεων. Γίνεται στον βράχο και βασίζεται στο concensus, δηλαδή στην ειλικρίνεια του σε ότι αφορά την επιτυχημένη ανάβαση του αλλά πρέπει να υποστηρίζεται και  από τις συνολικές του επιδόσεις ανά τα χρόνια .Σε ότι αφορά την δυσκολία της διαδρομής να είναι αποδεκτή από την πλειοψηφία της αναρριχητικής κοινότητας.

 

 

-Πόσα χρόνια είσαι προπονητής ?

Είμαι στον χώρο της προπόνησης από το 2003,είναι μια σχέση πάθους και αγάπης για αυτό που κάνω και κατά συνέπεια δε με κούρασε ποτέ. Πρέπει όμως να είσαι πολύ συνειδητοποιημένος για να το ασκήσεις, ειδάλλως πολύ γρήγορα θα κουραστείς.

-Πως νιώθεις κάθε φορά που οι αθλητές σου πετυχαίνουν  μια διαδρομή?

Κάθε φορά που οι αθλητές μου πετυχαίνουν ένα στόχο, είτε είναι μια δύσκολη διαδρομή στον βράχο, είτε είναι ένα πρωτάθλημα το βιώνω εξίσου δυνατά όπως εκείνοι. Είναι σαν εγώ ο ίδιος, να το κατάφερα και μιας και με ρωτάς…. να σου πω ότι χαίρομαι ακόμη περισσότερο όταν αυτοί το πετυχαίνουν απ’ ότι αν εγώ ο ίδιος το πετύχαινα. Είναι ένα αίσθημα πληρότητας, ολοκλήρωσης και δημιουργίας. Πραγματικά τα δάχτυλα μου ιδρώνουν και οι παλμοί μου χτυπάνε κόκκινο την ώρα της προσπάθειας τους.

-Ακόμα και τώρα που μου το περιγράφεις νιώθω τα μάτια σου βγάζουν σπίθες…σου αρέσει αυτή η ένταση…(γέλια)

 

 

-Τάσο, έχεις ταξιδέψει στο εξωτερικό…..Θα θελα να μου σχολιάσεις το επίπεδο της αναρρίχησης εδώ στην Ελλάδα σε σχέση με έξω….

Στα χρόνια που ασχολούμαι έχω ταξιδέψει σε πολλές ευρωπαϊκές προηγμένες αναρριχητικά χώρες όπως η Ιταλία, Αυστρία, Ισπανία αλλά και σε άλλες Ηπείρους. Έχω παρευρεθεί σε μεγάλες διοργανώσεις όπως Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα αλλά και σε διάσημα πεδία αναρρίχησης βράχου που συγκεντρώνουν υψηλής δυσκολίας διαδρομές και αθλητές world class elite.

 Σε αυτές τις δυο παραμέτρους συνοψίζονται οι διαφορές σε σχέση με το ελληνικό επίπεδο που ακόμη παραμένει χαμηλό και σε ποσοτικούς αλλά και σε ποιοτικούς όρους. Έλλειψη πολλών υποδομών (γυμναστηρίων, αναρριχητικών πεδίων, προπονητών, διαδρομών υψηλής δυσκολίας, οργανωτικών φορέων κτλ).Έχουμε πολλά επίπεδα να καλύψουμε σε τεχνικούς και ποσοτικούς όρους σε σχέση με τις παράπλευρες  χώρες που βρίθουν στα ανωτέρω .

Οι  ελπίδες μου αντικατοπτρίζονται στα πρόσωπα της νέας γενιάς !!!

 Η εμπειρία και η αθλητική επιστήμη έχουν αποδείξει πως με μεθοδευμένα βήματα και πρόγραμμα, αφοσίωση και στόχο όλα είναι εφικτά και ταπεινή μου άποψη είναι πως δεν υπολειπόμαστε σε τίποτα έναντι των άλλων, απεναντίας είμαστε πολύ αθλητικός λαός με πείσμα και ιδιαίτερες ικανότητες.

 

 

 

– Ποια είναι τα 2 αγαπημένα σου πεδία στην Ελλάδα και ποιό πεδίο θα πρότεινες για το πρώτο σκαρφάλωμα σε βράχο σε κάποιον αρχάριο?

Για το ποιό πεδίο θα πρότεινα σε κάποιον να πάει για πρώτη φορά δεν θα κατονομάσω κάποιο συγκεκριμένο, αλλά θα αναφέρω κάποια χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει το πεδίο αυτό. Πρέπει το πεδίο :

+να διαθέτει εύκολη πρόσβαση

+να είναι οργανωμένο δηλαδή να διαθέτει ασφάλειες και μάλιστα πυκνές

+ να έχει πολλές και εύκολες διαδρομές με ήπιες κλίσεις

+ και αφθονία πατημάτων και πιασιμάτων

+ χωροταξικά να είναι φιλικό

+ και να μην είναι εκτεθειμένο σε ανέμους κτλ.

έτσι ώστε ο υποψήφιος αναρριχητής να μην αποσπάται από εξωγενείς παράγοντες, να αισθάνεται ασφαλής καθ’ όλη την διάρκεια και να μπορέσει να το απολαύσει και να αποκομίσει την εμπειρία χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

Επίσης καλό θα ήταν να μην έχει πολύ μεγάλο ύψος και να μην συγκεντρώνει πολύ πλήθος, άρα να μην το επισκεφθεί σε ώρες αιχμής. Προϋπόθεση σοβαρή και προαπαιτούμενο όμως θεωρώ είναι η πρώτη επίσκεψη σε βράχο να γίνει με την συνοδεία ενός επαγγελματία και όχι με τους φίλους που λένε έλα να σου δείξω και σε αυτό επιμένω ιδιαίτερα.

(Διήμερο αναρρίχησης με το Αναστάσιο Γεωργίτση στο Ναύπλιο και  την CROSS CREW TEAM – 2015-2016 )

 

-Πόσα μαθήματα χρειάζονται στην πίστα πρώτα πριν κάποιος πάει σε βράχο ή δεν είναι έτσι η σειρά απαραίτητα…

Τώρα για το θέμα των μαθημάτων, καλό είναι κάποιος πριν βγει στον βράχο να έχει κάνει μια σειρά μαθημάτων σε κλειστό οργανωμένο χώρο που ανάλογα την αντίληψη του καθενός, το αθλητικό ή μη υπόβαθρο του και μια σειρά από άλλους παράγοντες μπορούν να ποικίλλουνε από 4 ως 10 μαθήματα. Δεν συνεπάγεται βεβαίως ότι τα μαθήματα πρέπει να γίνουν σε κλειστή πίστα αναρρίχησης, μπορούνε να γίνουν και στο φυσικό πεδίο με το καλημέρα, απλώς η ασφάλεια που παρέχει ένας κλειστός χώρος και το ότι δεν επηρεάζεται από καιρικές συνθήκες ή την έλλειψη φωτός όταν νυχτώνει, αντιλαμβανόμαστε ότι δίνει πλεονεκτήματα.

 

Boulder…. τι είναι , κάποιοι ρωτούν?? 

Το boulder είναι η απευθείας μετάφραση της αγγλικής λέξεως που σημαίνει μικρός βράχινος όγκος. Είναι η πιο απλή από πλευράς υλικών μορφή αναρρίχησης που μπορεί να κάνει κάποιος μιας και χρειάζονται μόνο τα παπουτσάκια μας, ένα στρώμα και ένας spotter όπως λέγεται, δηλαδή κάποιος ο οποίος θα μας παρακολουθεί με τα χέρια του από το ύψος της λεκάνης μας ώστε να μας προσγειώσει όρθιους  σε περίπτωση πτώσης ιδανικά μέσα στο στρώμα. Δεν προαπαιτείται η ύπαρξη σχοινιών, ζωνών αναρρίχησης ή ασφαλιστικών συσκευών ούτε οργανωμένου πεδίου. Χρειάζεται μόνο ένα βραχάκι και σκαρφαλώνουμε. Αυτό το κάνει πολύ δημοφιλές ,γιατί είναι άμεσο, απαιτούνται λίγα, είναι εκρηκτικό, δυναμικό και κοινωνικό.

 Στην πράξη βέβαια είναι πολύ απαιτητικό γιατί η δυσκολία των κινήσεων είναι μεγάλη και οι απαιτήσεις σε δύναμη, έκρηξη, ταχυδύναμη  κτλ είναι υψηλές. Γίνεται στην πιο διαδεδομένη του μορφή μέσα σε πίστες και είναι ελκυστικό λόγω του κοινωνικού του χαρακτήρα. Επίσης αποτελεί ένα από τα τρία disciplines του αγωνιστικού  format που περιλαμβάνει επίσης την δυσκολία(lead) και την ταχύτητα (speed).

-Ποιοι μπορούν να ασχοληθούν με αυτό…έχει  προϋποθέσεις?

Όλοι μπορούν να ασχοληθούνε με αυτό και μάλιστα θα το πρότεινα, αρκεί να έχουνε μια στοιχειωδώς καλή φυσική κατάσταση και να τηρούνε τα μέτρα ασφαλείας που όπως είπα και πιο πάνω είναι τα ειδικά για αυτή την ενασχόληση φορητά στρωματάκια,  ο σπότερ και αυτός ειδικά θα πρέπει να είναι έμπειρος αν όχι επαγγελματίας προπονητής.

 

– Ποια χαρακτηριστικά γενικά πρέπει να έχει ένας αθλητής αναρρίχησης? Κάνει παράλληλα και κάποιο άλλο είδος προπόνησης πέρα από σκαρφάλωμα?

Ένας αθλητής αναρρίχησης πρέπει να βρίσκεται σε άριστη φυσική κατάσταση με πολύ καλά δουλεμένες δεξιότητες και τεχνική κατάρτιση, με υψηλό επίπεδο εγκεφαλικών προσαρμογών και με άπλετη πειθαρχία και ικανότητες συγκέντρωσης και προσηλωμένος σε στόχους.

 Αυτά όταν μιλάμε για επίπεδο αθλητή με δελτίο αγώνων, για high level και στην αθλητική έκφανση του σκαρφαλώματος. Παρόλα αυτά η αναρρίχηση είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να γίνει από όλους αδιακρίτως ηλικίας, φύλου, σωματότυπου ή οποιασδήποτε άλλης παραμέτρου, αρκεί να διαθέτει μια στοιχειώδη φυσική κατάσταση, να αγαπάει κ να έλκεται από την φύση και την περιπέτεια, να έχει την διάθεση να κάνει εσωτερικό διάλογο κ να νιώθει την ανάγκη να καταπολεμήσει τις όποιες φοβίες του κ να επιθυμεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα σωματικά κ ψυχικά όρια του. Να επιθυμεί την υγεία και την ευρωστία κ να αγαπάει την άσκηση και την πρόκληση.

 Εξειδικευμένα ασκησιολόγια και όργανα απευθύνονται σε ανθρώπους που έχουνε φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο και για να κάνουν την διαφορά απαιτείται και επιπλέον εκγύμναση με εξισσοροπιστική γυμναστική και supplementary training  ή και συνδυαστικά αθλήματα. Όλοι όμως έχουν την δυνατότητα να μπουν σε πιο εξειδικευμένα περιβάλλοντα όταν θα προκύψει η ανάγκη για υπέρβαση των ορίων τους.

 Θα έλεγα ότι η αναρρίχηση από μόνη της είναι ίσως η πιο πλήρης μορφή εκγύμνασης που υπάρχει και είναι αρκετή απο μόνη της, και πίστεψε με Βάσω, εχω ασχοληθεί με πολλά αθλήματα και πάντα κάτι μου έλειπε.

 

 

– Η κατάσταση που επικρατεί σε όλους τους χώρους τους τελευταίους μήνες σε σχέση με τον κορονοϊό , πως επηρέασε το άθλημα σας?

Η κατάσταση που επικρατεί με τον κορονοϊό παγκοσμίως επέφερε αρνητικές εξελίξεις για το άθλημα μας. Τα γυμναστήρια κλείσανε, οι αθλητικές διοργανώσεις διακόπηκαν από την μικρότερη ως την μεγαλύτερη, οι Ολυμπιακοί Αγώνες πήγανε πίσω.. αυτές δεν είναι ευχάριστες καταστάσεις. Παρόλα αυτά θα ήθελα να πιστεύω αισιόδοξα πως με την επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι ακόμη καλύτερα απ’ ότι και πριν διότι μας έχει λείψει όλο αυτό κ θα επιστρέψουμε με απίστευτη όρεξη και ενέργεια.

Σίγουρα όμως θα ήθελα να εντοπίσω και τα καλά μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, και αυτά είναι ότι ο κόσμος μετά την πρώτη καραντίνα  επέστρεψε στην φύση και η αναρρίχηση βράχου γνωρίζει άνθηση. Εμένα προσωπικά μου αρέσει αυτό αφού τον βράχο αγαπάω πάνω από όλα.

-Θα σε ρωτούσα εντομεταξύ…τι αγαπάς πιο πολύ….βράχο ή πίστα και με πρόλαβες…..(γέλια)

Ναι, ναι ο βράχος κερδίζει στο δίλημμα αυτό !!! Ωστόσο απαιτείται μεγάλη υπευθυνότητα, προσοχή και παιδεία γύρω από το περιβαλλοντικό impact μιας και ο όγκος των ανθρώπων και η συχνότητα επίσκεψης μας είναι μεγάλη. Οπότε ας σεβαστούμε την φύση ,που υποφέρει, γιατί είναι η ζωή μας και μας προσφέρει τόσα πολλά.

 

-Τι όραμα έχεις  για το μέλλον? Τι να περιμένουμε από εσένα?

Σε γενικές γραμμές προτιμώ να μιλάω για πράγματα που έχω ήδη κάνει και όχι για πράγματα που θα κάνω. Απλώς θέλω να καταγράψω ότι έχουμε κάνει πρωτοποριακά για την χώρα μας πράγματα σε επίπεδο σχεδιασμού και υλοποίησης ,και αυτά όταν συμβαίνουν  είναι το καύσιμο για τον κινητήρα μας που ευχόμαστε να μην σβήσει ποτέ, κατεβάζουμε στροφές όταν πρέπει μόνο.

 Στην παρούσα φάση λόγω της κορονοϊό κατάστασης είναι πρακτικά αδύνατον να σχεδιάσω ή να υλοποιήσω διάφορα project που έχω στο μυαλό μου. Είμαι σε μία φάση αποκατάστασης από ένα χειρουργείο και επανένταξης στο προπονητικό mode και θεωρώ ότι είμαι σε καλό δρόμο. Γενικά προτιμώ να μιλάω για πράματα που έχω ήδη κάνει και όχι για πράγματα που θα κάνω, οπότε για την ώρα θα περιοριστώ στο να αναφέρω ότι σύντομα θα ανέβει το νέο site μου και ένα youtube channel όπου θα διοχετεύεται όγκος πληροφορίας και γνώσης γύρω από την προπονητική στην αναρρίχηση αλλά και πλήθος παράπλευρων τεχνικών γνώσεων.

-Οπότε για πληροφορίες και μαθηματα πως σε βρίσκουμε?

Πληροφορίες γύρω από τα μαθήματα μου και τις προπονήσεις, τμήματα, ώρες μέρες και αναλυτικές πληροφορίες μπορεί κάποιος για την ώρα να έρθει σε επαφή μαζί μου στο email          anastasioclimb@yahoo.gr          και στον λογαριασμό μου στο         facebook       Anastasio Georgitsis.

Από εκεί είναι για την ώρα το εφαλτήριο για την επικοινωνία μας. Καθημερινά σχεδόν βρίσκομαι στην αναρριχητική πίστα The Wall στην Παλληνη (υπό νορμάλ προ καραντίνας εποχή) ή σε βράχινα πεδία της Αττικής, ας μη διστάσει κάποιος να έρθει σε επικοινωνία μαζί μου για την όποια ενημέρωση επιθυμεί.

-Τάσο σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τη σημερινή μας κουβέντα, μας κατατόπισες πάρα πολύ καλά για αυτό το μαγευτικό, δυναμικό άθλημα της αναρρίχησης…το αγαπάς πολύ και είναι σημαντικό ότι αυτή την αγάπη και το πάθος σου την μεταδίδεις και σε εμάς.

Βάσω μου σε ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδωσες να μιλήσω για το άθλημα μου, σε ευχαριστώ επίσης για την υποστήριξη, ηθική και έμπρακτη που παρέχεις σε εμένα και τους αθλητές μου και είναι τιμή για εμένα να συγκαταλέγομαι στους crosscrew athletes, μιας και γνωρίζω ότι είσαι άνθρωπος με ήθος, αθλητικότητα και γνώσεις και υπηρετείς άψογα αυτό που είσαι και κάνεις.

-Σε ευχαριστώ από καρδιάς. Καλή επιτυχία και δύναμη το 2021 !

Δύναμη, υγεία και πάθος σε ότι καταπιάνεστε!

 


Αναστάσιος Γεωργίτσης

https://www.facebook.com/anastasio.georgitsis

 mail : anastasioclimb@yahoo.gr